måndag 28 juni 2010

"Småälgar"??

Efter att jag och Erik i onsdags hade styckat grisen jag sköt förra söndagen, så fick jag på vägen hem syn på ett par älgar. Jag hade ju tänkt att skynda in till åteln för å se om de kanske skulle kunna komma en gris dit. Men när jag kom nästan hem, så fick jag se ett par älgar som gick i en korn åker. Snabbt hem å hämta kamera.

En bild, sedan va batteriet slut. Och den blev suddig.. Den till höger såg ut att bli en skovel på minst 12 taggar. Står de inte DAN på den...
Synd att de inte är så många i jaktlaget som har möjlighet att få se dessa fina tjurar när dom ännu har basthuden kvar...

torsdag 24 juni 2010

Midsommar.

Så har vi då gått över rygg igen. Årets längsta dag har passerat förbi..
Jo, men vi är snart där igen. Ett år går ju rätt fort.

Förövrigt har jag idag vart hos Hedebon och fått en förevisning i modernt jordbruk. Tänk vad man kan använda en GPS till.. Tur att du hade den på Peter, annars hade vi kanske inte hittat hem till gården igen. Jag som trodde man bara hade GPS för att hitta hundar som sprang bort.
Fascinerande Peter.

Alingsås Tidning har en sida med inskickade bilder. Besök gärna den får ni se på fina bilder.

Och nu hoppas JAG att ni ALLA får en glag och trevlig midsommar. Ha de gött..

måndag 21 juni 2010

"Tillfälle erbjudes."

På söndagsmiddagen ringde telefonen. De va P.B som hade fått syn på en gris i sina grödor. Själv satt han på traktorn, så han undra om jag hann att smyga dit. När jag kom fram fick jag se grisen på 300 meters håll. Jag smög strax innanför gärdeskanten tills jag hade cirka 80 meter kvar till grisen. Gick ut på gärdet och kollade.. Då va grisen borta...... Jag som tyckte vinden låg rätt. Stod där och svor för mig själv en stund. Då helt plötsligt, fick jag se ett par öron i havren. Den låg nu ner och åt.. Jag hade ett berg 15 meter ut på gärdet Smög mig dit. Grisen spana åt mitt håll ett par gånger, men ana nog inte att det var en farlig jägare som va på ingång. Efter en minut ställde den sig upp. Strax därefter vred den upp bredsidan. Så de blev ett enkelt skott.

Tack för erbjudandet Peter. Fler bilder kan ni se här.

Nu har min åtel vart besökt tre av dom fyra sista nätterna, så ikväll blir det till att sitta där.

lördag 19 juni 2010

"Har du glömt".

Får gratulera Viktoria och Daniel här på bloggen. Jag har ju inte som Hedebon tid att åka till Storegården i öster å närvara på plats..
Jag får lägga in en bild från Kungens berg istället..


Nu har grisåteln vart besökt två nätter irad av en stor gris. Han får en natt till på sig att äta upp sig. I morgon kväll åker han dit... :)

Ha nu alla en trevlig lördagskväll.
På tal om bröllop. Lyssna på detta klipp.

fredag 18 juni 2010

Helg igen...

Har klipp lite gräs vid jaktstugan idag. De va första gången i år med de där. Gräset va lite långt på en del ställe. Men jag fick se att de hade vart en STOR gris framme där inatt. Kan ju vara en sugga.. Den får komma fram en gång till innan jag sätter mig å vakar.

Hoppas ni alla får trevlig helg.

torsdag 17 juni 2010

Närkontakt...

Ikväll vid 23.00 så gick jag en liten runda med Buck. När vi har 200 meter kvar hem så gena jag höger ner mot "Sommartorpet". Buck söker som vanligt igenom stendravlet halvvägs ner mot torpet. Kanske är de nån iller hemma??

När vi kommer nästan fram till tomtgränsen till "Torpet" så reser Buck raggen å spanar åt höger. Då får ja se att vi har smögit fram mot en grävling. Vi möts på cirka 7 meter. Grimbart blir räddast, och flyr mot torpet. Jag hetsar Buck lite att följa "grisen" i kopplet. Han spårar fram till verandan. Där finns två hål som grävlingen kan ha gömt sig i.. När Buck tittar in i det första, så far grävlingen ut å spottar å fräser åt Buck. Vi går där ifrån. Buck ser lite nöjd ut.
Jag får höra med ägarna till torpet om jag får skjuta grävlingen där. Den kan snart ha förstört mycke annars.

onsdag 16 juni 2010

Morronpasset.

På morgonen idag blev det en tur till Hunneberg. Är ett bra tag sedan jag var där sist. Älgar finns det mer av på hemmamarkerna nu mera. Jag vill minnas att det var 40 älgar per 1000 hektar när de var som mest på berget. Men det är 30 år sedan.Sjön låg spegelblank...
Gammal stenbro. Dom kunde bygga förr också..
Vårfloden har övergått till ett stilla och fint vattenfall.
Här trodde jag att man skulle kunna få träffa på Näcken.
När solen började gå upp över Vänern, så styrde jag hemåt igen.
När jag hade cirka en mil kvar hem, fick jag se tre kronhjortshindar på ett gärde.
Dom tycks öka rätt bra. Finns nog på våra jaktmarker med om några år.
På grisfronten är de lugnt just nu. Får se om jag kanske går ut en sväng på klövervallen strax intill här och spanar lite ikväll.






fredag 11 juni 2010

Small- medium- large??

Ja, så heter det vist på engelska. Så när jag ställde in kameran härom morgonen så va ja jag ju helt säker på att jag ställde in upplösningen på "large".

Bilderna blev ju rätt bra tyckte jag.. ASA 64 och stativ, så blev ju slutartiden cirka 1 sekund på denna bilden.
På denna bilden med kvarnen i bakgrunden va nog tiden 2 sekunder.


På denna bild, som jag tog fem minuter över tre på morgonen, så var nog slutartiden fyra sekunder.
Denna bild är jag mest nöjd med....

Tänk om jag då hade fattat att det stod på svenska i menyn..


S=stor M=mellan L= liten...
Så nästa gång jag kommer ut på morgonen så ska ni se att bilderna blir ännu skarpare. Då är kameran innställd på Stor..


Ha nu alla en god å trevlig helg..

Snart åker vi hit, hela familjen..

onsdag 9 juni 2010

Fotomorgon.

Idag på morgonen gick jag upp redan innan solen steg opp i öster. De blir rätt tidigt vid denna årstid...

Hade redan igårkväll planerat att ta en sväng med kameran ner till slottsparken i Gräfsnäs Trodde det skulle vara lite lagom med dimma över sjön just vid soluppgången. De var inte så mycket av den varan, men de blev en del bilder över sjön som jag är ganska nöjd med.


Gick runt ett varv i parken.

Konstigt, de blev inget möte på bron..

Lite lugnare än i söndags, då det var flera tusen här på "Hjulets dag".



Ingen som vågade ut med båten heller.


Efter detta så blev det en biltur ner till Livered för att se vad de kunde finnas för vilt ute där.
Dovhjort var de många som vanligt. Det fanns några vildsvin ute med. Men kulltingarna som är med suggorna är inte stora.
När jag var på väg hem träffade jag på skogssnäppan vid P.B;s damm. Idag vill hon gärna vara med på en närbild.






Morgonens foto blev nog denna närbild på ett par vildsvin. Synd att det står en bakom den första, men jag är nöjd med bilden.
De blev ett filmklipp på gris med. De kan du se på HÄR.
Har även lagt in ett lite bildspel från morgonen på YouTube.






fredag 4 juni 2010

Doftblogg?

Ja, ibland skulle man önska att det gick att ladda upp dofter på bloggen. Så här ser det ut inne vid våran jaktstuga idag. Den här gamla sorten av pingstliljor har en doft som inte går att beskriva, man måste vara där för att känna den.


Fina lugna dagar här i Kvistabo nu. Solen har lyst från en klarblå himmel i några dagar nu.
Går ju ann att vara sjukskriven för dålig tumme då.
Hoppas ni alla får en trevlig helg nu. Själv går jag ikväll ut till bersån och tar en kall öl....

onsdag 2 juni 2010

Dubbelgris.

Ibland går allting bättre än man ens kan drömma om.

Efter att jag kom hem vid 22.30 tiden igår, så kom jaktkläderna på snabbt. Strax utanför vårat hus finns ett nysått havregärde som hade varit besökt av gris under den förra natten. Tänkte mig smyga dit och spana lite. Hjortarna gick redan i klövern när jag kom dit. Men jag lyckades smyga fram utan att dom blev störda. Efter att jag kollat på dom en tio minuter hördes att det var något mer i buskarna som var på väg ut. Fick strax efter de syn på en flock med grisar som hade tassat ut på gärdet Det var 6 stycken ganska jämnstora. Hållet var på gränsen, men jag bedömde att jag skulle klara av de. Kornade in på en som stod med perfekt bredsida. Jag lät skottet gå. Grisen markerade dåligt, och hela flocken sprang iväg efter gärdet Efter cirka 80 meter gick den gris jag sköt på i backen. Då stannade alla grisar upp och undrade vad som hände. Under tiden hade jag redan fått in en ny kula i loppet. Så jag kunde inte motstå utan siktade in på en gris till. Även de skottet tog där det var tänkt, och gyltan lade sig efter 15 meter.

Dom trillade med bara 20 meter från varann. Närmast en galt på 50 kg. Gyltan vägde 66 kg. Vikten på den grisen längst bort är hemlig... :-)


Får fortfarande bara vara "arbetsledare" i slaktboden. STORT tack till er alla som inte fick så många timmars sömn inatt.
Ikväll bär det iväg på kurs. Nu ska jag bli en riktig hejare på viltdata.