lördag 24 oktober 2009

30 taggare?


Nja, så stora älgar kanske de dröjer innan vi får se här nere. Men det tycks ha gett resultat att vi har sparat tjurar under tre års tid här nu. Under -06 till -08 har vi bara skjutit "pinntjur" i skötselområdet. Angränsande områden har sparat 4-8. Under samma tid har vi i snitt varje år bara fällt 9 tjurar på 20 000 ha. När vi börja 2006, så fanns det dom som sa, -"De är väl ingen ide å spara en pinntjur, de blir väl inget av den"?!
Jag svara dom då, att de vet vi ju inte, för inga tjurar hinner ju bli ens tre år här..
Nu, när de flesta lag, är klara me dom vuxna, så går de en 14 taggare kvar här i våra marker, plus att jag ikväll fick bilder från "grannbyn" på en 16 taggare. Båda dessa bär skovelhorn. Noterbart är att det av dom 16 tjurar som är skjutna i området, så har fyra av dom mer än åtta taggar. En tio, två elva, och en trettontaggare.
Lite synd är de dock, att de finns några varianter på "Kalmarmodellen", strax utanför vårat område. Förstår inte vitsen med att spara 0-6, samtidigt som man har jakt på tjur ända tills jul...
Kalmarmodellen va säkert bra i Kalmar län, där tjurstamen då va i botten. Det som sparar flest tjurar är att det inte delas ut, eller tillåts, att det skjuts fler tjur än hondjur.
Titeln? Jo 14 + 16 blir ju 30... Jag tror att det redan nästa år kommer att skjutas en 18-20 taggare i omkringliggande område här.
De har inte vart nån gris på åtel inatt. Tar de lugnt tills dom har vart där igen. Kan bli i morgon redan.......
Ni har väl inte glömt att "dra tillbaks" klockan. Äntligen inträder NORMALTIDEN igen. Fast de har ju igentligen ingen roll för oss som går ut å jagar när solen går upp....

1 kommentar:

snoozan sa...

Hoppas du får en lyckad jakt!